Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 Salamon Eszter

 

A babák, a babaruha-készítés iránti vonzalmam még kislány koromból ered. Édesanyám útmutatása nyomán rengeteg ruhát varrtam, kötöttem, horgoltam babáimnak, s ezt a vonzalmat csak fokozta az a csodálatos érzés, büszkeség, ami az első textil, majd utóbb papírmasé és textil párosításából készült babáim egyéniségeinek, karaktereinek formálódása során töltött el. 

A babakészítés során született meg bennem a késztetés, hogy alaposabban is foglalkozzam a „babaológia” különféle tárgyköreivel; s egyetemi tanulmányaim utolsó éveire egyre inkább kikristályosodott, hogy „a baba” méltó témája lehetne egy néprajzos szakdolgozatnak. A kutatás, adatgyűjtés során múzeumokat, babakiállításokat látogattam; az elmúlt években résztvevője voltam a győri Babakonferenciának, Róza baba programnak; tagja lettem a Kiss Áron Magyar Játék Társaságnak és a Magyar Bababarátok Egyesületének; vagyis belecsöppentem a „babások világába”.  

Néprajz szakra írt diplomamunkámmal – melyet a játék- és díszbabák történetéről, készítéséről szóló összefoglaló munkának szántam – nem zárult le a témában folytatott anyaggyűjtésem. A baba téma szépsége, szerteágazó sokoldalúsága, a szakdolgozat írása közben felhalmozódó élmények, tapasztalatok további kutatómunkára sarkallnak.

A témában megjelent cikkeim mellett 2007 novemberében Székesfehérváron A játék az ezredforduló után is folytatódik című játéktörténeti konferencián „Babakultúra Magyarországon” címmel, 2008 áprilisában pedig a Textilmúzeumban megrendezett Róza baba program keretében „Képes babatörténeti áttekintés” címmel tartottam előadást.

Az elmélet mellett gyakorlati síkon is foglalkozom a baba témával. Tanulmányimmal párhuzamosan papírmasé és textilfigurákat kezdtem tervezni és készíteni. Saját szabásmintáimra támaszkodva állítottam össze babavarró tanfolyamaim anyagát, melyek alkalmával a résztvevők egy rövid babatörténeti bevezetőt követően sajátíthatják el a babavarrás alapjait. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum külsős munkatársaként a 2008-as Játékév keretében babaruha-varrodát működtettem.

 

Kiállítások:

·         2008. november - 2009. január – „Játékvilág”, Matrica Múzeum, Százhalombatta, közös kiállítás

·         2008. december - 2009. január – III. Gyermek-Játék/Nemzedékek a gyermekekért, Magyar Alkotóművészek Háza, Budapest, közös kiállítás

 

 

Díjak:  

·         III. Gyermek-Játék/Nemzedékek a gyermekekért című pályázat, Kiss Áron Magyar Játék Társaság különdíja